VOORSTELLINGEN

logo-gemeente-deventer.jpg

Foto Kamerich & Budwilowitz/EYES2

ID (17 januari t/m 11 december 2018)

was een multidisciplinaire voorstelling over de kracht en de zwakte van het verschuilen achter een identiteit. Met persoonlijke verhalen, performances en hedendaagse dans die elkaar in rap tempo afwisselen. 

 

ID, identiteit, identificeren? Wat is identiteit eigenlijk? Je paspoort? Je achtergrond? Hoe andere mensen naar je kijken? We kennen allemaal het woord maar weten niet echt wat het betekent, terwijl we er voortdurend op afgerekend worden. Of we ergens mogen wonen, als terrorist gezien worden, als boer, als kakker, als populair, als buitenbeentje, etc. Kortom dit woord waarvan we de betekenis niet goed kennen bepaalt wel hoe we in het leven staan.

 

In de voorstelling ID krijgen 6 jonge mensen de kans om een nieuwe identiteit voor zichzelf te creëren, maar daarvoor moeten ze eerst uitzoeken wat hun identiteit nu is. Ze worden begeleid door een onzichtbare spelleider, die de groep uitdaagt om hun angsten, geheimen en gedachten over elkaar  prijs te geven. Samen proberen ze uit te vinden wat hun eigen identiteit is en of de oordelen die ze hebben over elkaar en zichzelf eigenlijk wel kloppen? Hoever gaat iedereen voor die nieuwe identiteit of blijven ze uiteindelijk toch liever wie ze waren?

CREW

Regie                    

Choreografie          

Performers              

 

Muziek                   

Vormgeving           

Licht                       

Pop                         

Techniek                 

Productie               

Zakelijk leider         

Educatie                 

   

Marjan Barlage

Sassan Saghar Yaghmai

Kasper Scholten, Wensley Piqué, Vera Bon

Marleen Hendrickx, Afra Tolud en Yeliz Dogan. 

Vera Bon

Kim van der Zijde

Bernd Wouthuysen

Rosa Verloop

Elmar Neudam

Eline Hocqué

Hilje Thiescheffer

Kasper Scholten

GESPEELD

17 januari  

30 januari    

30 januari   

1 februari  

7 februari            

8 maart              

9 maart               

12 maart               

13 maart               

17 maart          

22 maart              

28 maart             

4 april                 

5 april                    

8 mei                    

16 oktober            

16 oktober              

17 oktober            

30 oktober           

30 oktober           

5 november      

5 november       

8 november       

14 november   

20 november      

21 november      

25 november       

29 november      

29 november     

11 december       

11 december     

 

Deventer Schouwburg

Deventer Schouwburg

Deventer Schouwburg

Orpheus Apeldoorn

Muziekcentrum Enschede

Theater de Speeldoos Baarn

Odeon Zwolle

COOL Heerhugowaard

COOL Heerhugowaard

Theaterschip Deventer

Icoontheater Amersfoort Vathorst

Deventer Schouwburg

Podium Mozaïek Amsterdam

Podium Mozaïek Amsterdam

COOL Heerhugowaard

Agoratheater, Lelystad

Agoratheater, Lelystad

Theater De Lieve Vrouw, Amersfoort

Theater Orpheus, Apeldoorn

Theater Orpheus, Apeldoorn

De Lawei, Drachten

De Lawei, Drachten

Hoftheater, Raalte

Theater Zuidplein, Rotterdam

Jonge Harten Festival, Groningen

Jonge Harten Festival, Veendam

What You See Festival - Huis Utrecht

Theater de Krakeling, Amsterdam

Theater de Krakeling, Amsterdam

Deventer Schouwburg

Deventer Schouwburg

REACTIES

Cultuurcoördinator het Vlier (Deventer):

“Deze voorstelling maakt veel los en geeft de leerlingen veel stof tot nadenken, we willen hem volgend jaar graag weer boeken.”


Cultuurcoördinator het Griftland College (Soest):

“Dit is precies de voorstelling die wij als school zoeken. Eigenlijk zou elke middelbare school deze voorstelling moeten zien.”


Cultuurcoördinator de Veluwse Onderwijsgroep (Apeldoorn):

“Dank je wel! Mooie voorstelling die ik binnen onze commissie cultuur wil voordragen." 


Cultuurcoördinator Bonhoeffer College (Enschede):

“Super voorstelling! Ontzettend bedankt namens al onze tweede klassers.”

ANDERE PROJECTEN
ID PROJECTWEEK

6 T/M 9 MEI 2019 GRIFTLAND COLLEGE SOEST

Na het bezoeken van de voorstelling ID was het de beurt aan de leerlingen van het Griftland College in Soest om hun eigen versie van de voorstelling ‘ID’ te maken. Er werd nauw samengewerkt met de spelers van IDTC en docenten van het Griftland College Soest onder leiding van Elly Gerritsen-Kornet.

In 4 dagen tijd werkten 6 groepen leerlingen in verschillende disciplines aan hun eigen scenes, die uiteindelijk werden gemonteerd tot een voorstelling. De voorstelling werd opgevoerd in Idea in Soest.

Met het thema ‘Identiteit’ werd er materiaal gemaakt naar aanleiding van de persoonlijke verhalen van de leerlingen. Er werd vanuit de volgende disciplines gewerkt onder leiding van spelers van ID:

-          Dans (IDTC)

-          Spel vanuit beweging (IDTC)

-          Spel vanuit improvisatie (IDTC)

-          Spoken word/rap (IDTC)

-          Muziek (Griftland College)

-          Decor en kostuums (Griftland College)

Op 9 mei werd overdag al het materiaal gemonteerd tot een voorstelling die 's avonds werd opgevoerd voor familie en vrienden.

Met dank aan het Griftland College en Elly Gerritsen-Kornet.

THEATER NA DE DAM

4 & 5 MEI 2019 DEVENTER CENTRUM

ID Theatre Company ism het Theaterschip
Meer dan 100 voorstellingen werden tegelijkertijd gespeeld door het hele land op 4 en 5 mei 2019 onder de naam Theater na de dam.

Lege stoelen

Midden op een plein staan tafels en aan elke tafel zit een jong iemand tegenover een lege stoel. Wilt u weten wie er op die lege stoel heeft gezeten...

Onder leiding van de makers van IDTC geassisteerd door twee jonge makers van het Theaterschip gingen de jongeren van het Theaterschip aan de slag met interviews, schrijven en multidisciplinair maken om zo te komen tot een theatrale beleving van een verhaal. Een straatperformance door jongeren gebaseerd op interviews met ouderen over hun herinneringen of die van hun familie aan de tweede wereldoorlog. Tijdens de performance op straat nodigden de jonge spelers mensen uit aan hun tafel om ze getuigen te laten zijn van deze verhalen. Na afloop kregen ze een uitnodiging voor een moment later op de dag. Het tijdstip waarop alle tafels 1 lange tafel vormden en een gezamenlijke performance (beweging/dans) en proosten op de vrijheid plaatsvond 

CONNECT

17 MAART 2018 THEATERSCHIP

Kunst voor iedereen! (Platform theater, Kunstbakenfestival en Amateo.)

Een vierdaagse workshop en conferentie voor jonge makers, organisaties en festivals die podiumkunsten maken met kinderen en jongeren, en werkzaam zijn in Europa of de omringende landen.Tijdens CONNECT focussen we op één thema; Hoe bereiken we de jongeren die lastig te bereiken zijn? Hoe zorgen we ervoor dat kunst voor iedereen is, en podiumkunsten voor iedereen toegankelijk. Ook voor de jongeren in plattelandsgebieden, nieuwkomers met oorlogstrauma’s en taalachterstand, de jongeren met overgewicht, lgbt-jongeren, en jongeren met wat voor beperking dan ook. Hoe zorgen we ervoor dat wat wij als makers en organisaties ook organiseren, open is voor iedereen, iedereen de ruimte geeft om zich te laten horen en zien aan de rest van de gemeenschap. IDTC was key-notespeaker op die dag en stond met de voorstelling ID de op de conferentie.

DANCE DATE / HOLLAND DANCE

10 FEBRUARI 2018 THEATER AAN HET SPUI

It’s (NOT) Dance, is speciaal gemaakt voor Dance Date van Holland Dance met jonge danstalenten uit omgeving Deventer. Een initiatief van Holland Dance waarbij verschillende regio's hun jonge talenten laten werken met profs uit hun omgeving. 10 repetities in Deventer, 2 in Den Haag, een workshop in Den Haag voor iedereen en tot slot een presentatie in Theater aan het Spui. Choreografie Sassan Saghar Yaghmai, Regie Marjan Barlage, Kostuums Jorrien Schoneveld, Lichtontwerp Egbert Mellema, Dansers: Benjamin ten Thij, Joost de Klein, Julian Pattynama, Loes Verstraten, Louelle Van Veen, Sandra Knoopers. Met dank aan Studio DANZO. 

Recensie

ON FLEEK 

11 JUNI 2017 THEATERSCHIP

9 DECEMBER 2017 BRECHTFESTIVAL

8 & 9 JUNI 2018 KUNSTBAKENFESTIVAL

On Fleek gaat over de behoefte van het voortdurend maar proberen het beste van jezelf te laten zien. Hoe zou de wereld er eigenlijk uit zien als iedereen elke seconde van de dag On Fleek zou zijn… En wat gebeurt er dan als je je een keer laat gaan of wanneer er ineens ergens een gênant filmpje van je opduikt? On Fleek is een multidisciplinaire en energieke voorstelling waarin de ervaringen en verhalen van de spelers centraal staan. Het is een project van het Theaterschip en Kasper Scholten (ID Theatre Company).